Onze expertises

Het herstellen van de disharmonie tussen geest en lichaam, tussen emotionele disbalans en fysieke problemen.

Fytotherapie

 • Droge kruiden
 • Infuus en thee
 • Kompressen
 • Zalven en olie

Emoconie: Fythotherapeutische therapie

Traditional Chinese Medicine (TCM)

Expertise Traditioneel Oud Chinese Geneeskunde

Ayurvedic Medicine

Expertise Oud Indische Geneeskunde

Zoopharmacognosie

Zoopharmacognosie.. wat is dat nu juist hoor ik mensen vaak vragen, is dit aromatherapie? Nee, dit is ABSOLUUT geen aromatherapie. Zoopharmacognosie is een gedrag waarbij dieren zelfmediceren door planten, bodems, insecten, skeletten, en psychoactieve medicijnen te selecteren en in te nemen of lokaal toe te passen om de schadelijke effecten van ziekteverwekkers en toxines te voorkomen of te verminderen.

De Zoopharmacognosie pas ik toe op het einde van het consult en laat ik het paard of de hond alles bevestigen door deze geuren en samenstellingen wat ik aanhaalde, hier is reeds wetenschappelijk onderzoek op verricht en wilde paarden/honden gaan in de natuur op zoek naar bodems, insecten, skeletten en planten om te gaan zelfmediceren en zichzelf terug in balans te brengen. Deze oliën en samenstellingen waar ik de paarden/honden aan laat ruiken stel ik dan ook volledig samen zoals op de foto hier boven met o.a. toegevoegde insecten, zorgvuldig uitgezochte bodems en geneeskrachtige planten. Bij elk consult opnieuw tonen zij heel mooi aan welke zij daadwerkelijk kunnen gebruiken en welke niet. 

Veterinary Acupuncture(i.o.)*

Het meridiaansysteem is het werkveld van de dieren acupuncturist met zijn therapeutische en diagnostische mogelijkheden. Het blijft een fascinerend concept, duizenden jaren oud, een overkoepelend systeem dat leven mogelijk maakt en alle lichaamsdelen van mens en dier tot één functionerend levend geheel maakt. Alle specialisten in de dieren acupunctuur zijn het erover eens dat het nodig is eerst de meridianen bij de mens te bestuderen, zodat die daarna op elk dier kunnen getransponeerd worden. De basis is dus het menselijk meridiaansysteem.

De lokalisatie van de acupunctuurpunten krijgt speciale aandacht. Veel aandacht voor de speciale gevoeligheid van deze punten met praktische palpatie en zijn krachtige effecten op organen en ingewanden en zijn diagnostische waarde. Dit meer gespecificeerd voor vooral hond, kat en paard. (i.o.)


*Deze techniek pas ikzelf uiteraard niet toe tijdens een bezoek. 

Expertise Meridiaan- en 5 elementenleer

Shiatsumassage bij honden*

Is een combinatie van massage, stretchen, en behandeling van de meridianen door er druk op uit te oefenen. Shiatsu betekent letterlijk Shi = duim, atsu = druk.

Meridianen en acupressuurpunten.*

 • Hoe de hond zijn rug kan laten ontspannen
 • Uitvoering van stretchings
 • Rechtstreekse inwerking op het emotionele en fysieke welzijn van de hond
 • De lichaamsdelen die behandeld worden: Rug, heupen, achterpoten, schouders en halsaanzet, voorpoten, hals en hoofd, oren, tenen en start.

Shiatsumassage bij paarden*

Shiatsumassage verhoogt de soepelheid van het paard, vermindert vermoeidheid, verhoogt de prestatie en het recuperatievermogen, geeft rust en ontspanning na fysieke activiteit. Kortom: verhoogt het totale welbehagen van het paard.


Lichamelijke klachten zoals spierpijn, rugpijn, koliek, maagklachten, gevoelige pezen, stress en dergelijke, kunnen met shiatsu verminderen of helemaal verholpen worden.

Begeleiding bij uw hond of paard.

Hier ga ik met jou opzoek naar de discommunicatie tussen u en uw viervoeter.

Focussen op welk doel bereikt kan worden. Spreekt men van een gedragsproblematiek of probleemgedrag.

 • Probleemgedrag vs gedragsprobleem
 • Verbeteren van communicatie
 • Conditioneren
 • Uitdoving
 • Voeding op gedrag
 • Hormonen en gedrag
 • Invloed van stress
 • ...

NATURAL TCM PET FOOD THERAPY 

Een van de meest actuele en controversiële kwesties, die veel nieuwsgierigheid bij dierenartsen en eigenaren van huisdieren heeft gewekt, is het gebruik van natuurlijke voeding als basis voor het dieet van honden. In feite werd deze methode al veel gebruikt in de "tijd van onze grootouders" waar gewoonlijk voedsel werd aangeboden. 

Met de moderniteit en tijdgebrek hebben kant-en-klare producten op basis van eiwitten, koolhydraten, vezels en vetten de markt overgenomen als voedselbron voor onze huisdieren. Wat weinigen weten, is dat deze derivaten eigenlijk bijproducten zijn van dierlijke en plantaardige oorsprong. Dierlijke bijproducten van meel zijn bijvoorbeeld vaak hoeven, hoorns, huid, veren, ingewanden, enz., 

Die allemaal worden weggegooid omdat ze niet levensvatbaar zijn voor menselijke consumptie, worden hergebruikt in de diervoedingindustrie. Het type koolhydraat dat in deze industrie wordt gebruikt, is meestal maïs, dat is een soort graan dat zeer weinig of geen verteerbaarheid heeft voor het maagdarmkanaal (GIT) van honden. Deze voedingsmiddelen zijn ook zeer rijk aan vet wat aantrekkelijk voor hen is. Over verteerbaarheid gesproken, honden en katten zijn dieren die uit de woestijn kwamen, en hun TGI is niet aangepast voor dit soort kunstmatige voeding en droog. 

Heb je gemerkt dat de meeste pakketten van geïndustrialiseerde voedingsmiddelen voor consumptie van huisdieren een gele driehoek hebben? Weet je wat het betekent? Genetisch gemodificeerd eten Naast alle chemische additieven. Dit zijn: kleurstoffen, verdikkingsmiddelen, palatabilisatoren, smaakstoffen, bevochtigingsmiddelen, emulgatoren, verzuringsmiddelen, antifoulingmiddelen, stabilisatoren, smaakversterkers. In mijn opvatting van dierenarts en honden- en katteneigenaren heeft het als voedsel dat in de industrie wordt geproduceerd en vol met chemische conserveermiddelen niet gezonder te zijn dan een vers en vers gemaakt voedsel met liefde en zorg voor jou en in evenwicht en voorgeschreven door ons.

* Om even een beeld te schetsen , een lichaam bestaat uit energie banen en meridianen.

Het begrip meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd.

Volgens de Chinese geneeswijze heeft elk lichaam twaalf energieën die in vastgestelde banen, genaamd meridianen stromen. Deze meridianen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. Meridianen werden 6.000 jaar geleden voor het eerst benoemd in de Veda’s door de oosterse geneeskundigen en worden uitgelegd als symmetrische energetische banen die de acupunctuurpunten en organen verbinden. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen van het lichaam.