"Aromatherapy is a caring, hands-on therapy which seeks to induce relaxation, to increase energy, to reduce the effects of stress and to restore lost balance to minde, body and soul". - Robert Tisserand

Aromatherapie

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt, maar waarover er helaas veel verwarring heerst en waarover er veel misverstanden bestaan, meeste mensen weten er te weinig over.

Aromatherapie, ook bekend als 'Osmotherapie' of 'Aromacologie' , is een echt holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt door het gebruik van planten onttrokken eterische oliën.

De Kunst van de aromatherpie wortelt in de oudste genezingsmethoden, van duizenden jaren geleden, toen men voor het eerst de genezende eigenschappen van planten ontdekte.

Wijdverspreide ontevredenheid over de moderne geneeskunde en belangstelling voor natuurlijke geneeswijzen leidde ertoe dat vele mensen sneller geneigd zijn toevlucht te nemen voor het lichamelijke, mentale en emotionele welzijn van hun huisdier tot alternatieve geneeswijzen, zoals aromatherapie.

Bij aromatherapie worden etherische oliën voornamelijk uitwendig toegepast. Af en toe worden ze ook in verdunde vorm inwendig gebruikt. Maar ze dringen zo diep in het lichaam door dat ze op de inwendige organen inwerken. Etherische oliën zijn als het bloed dat door de aderen stroomt of als de ziel van de plant; op de juiste manier beschermd, hebben ze hun eigen levenskracht en invloed , die enorm genezend kan werken, mits correct toegepast.

De subtiele helende eigenschappen van etherische oliën zijn van een hoger niveau dan chemische geneesmiddelen en hebben een krachtiger effect op de geest en de emoties. Etherische oliën bieden een zachtaardign gevoelig alternatief voor risico's van synthetische geneesmiddelen, die steeds vaker negatieve bijwerkingen en vaak allergische veroorzaken.
Zoals wij al weten kunnen dieren het ons niet vertellen. Voelt je trouwe viervoetter zich Angstig? Onzeker? Of zelfs enorm futloos, moedeloos en ziet de vacht er dof uit maar de dierenarts kan niet meteen een oorzaak vinden? Ook kunnen dieren in emotionele disbalans situeren. Wanneer een dier geestelijk en emotioneel in disbalans zit, heeft dit invloed om het fysieke. Gaat het emotionele zich uiten op het fysieke. Vaker zijn dieren door een verstoord evenwicht in het lichaam sneller ziek.

Ook bezitten etherische oliën een grote hoeveelheid aan therapeutische eigenschappen en kunnen heel wat ziekten volgens deze methode worden verholpen. De natuurlijkste van alle plantaardige geneeswijzen.

Etherische oliën kunnen op vele manieren worden gebruikt. Bij de belangrijkste behandeling worden de etherische oliën verdund in een plantaardige basisolie of crème. Een andere methode is een lauw bad en daaraan de etherische oliën aan toe te voegen. Als goede aanvulling na een behandeling. De oliën kunnen ook in een brander worden gebruikt voor verdamping en inhalatie. Die methode is bijzonder geschikt bij ademhalingsproblemen of infectieziekten. voor plaatselijke toepassing zijn warme of koude compressen en crèmes heel geschikt.


Enkele voorbeelden waarvoor zoal etherische- en essentiële olieën gebruikt worden

Enkele voorbeelden van etherische oliën en hun werking.

  • Citroen Mentaal: verlicht en verblijdt, levendigheid.
    Fysiek: conditieversterkend en bacteriedodend. Bevorderd de aanmaak van witte bloedcellen en is sterk urinezuurdrijvend en ontsmettend.
  • Geranium Mentaal: bied troost en helpt blokkades op te heffen.
    Fysiek: anti schimmel, tegen teken en vliegen, huidproblemen en allergiscxhe reacties zoals zomereczeem, abcessen, verwondingen, huidontstekingen, littekens, huidparasieten en vlooien alsook vlo-allergiën.
  • Hyssop nummer 1 bij astma; sterk slijmoplossend, bij overdosering kan een epileptische aanval uitgelokt worden! Werkt ook diuretisch, goed voor verstuikingen en blauwe plekken (samen met strobloem)

Eigen recepten:

- Mok crème op basis van een lanoline- en parfumvrije samenstelling. (Paard)

- Inwendige bestrijding voor mok, suikerklontjes bewerkt met kruiden voor inname. (Paard)

- Crème huiduitslag op de buik. (Hond)

- Slaapmiddel op basis van warme melk bewerkt met essentiële oliën. (Mens)

- Bad olie voor depressie. (Mens)

- Crème anti-depressie. (Mens)

- Vruchtensap anti-depressie. (Mens)

- Crème anti-winterblue. (Mens)

- Crème acne bestrijding. (Mens)


En zo nog heel veel meer, voor ieders situatie is er een geschikte behandeling.

Zo heeft ook elke olie apart zijn specifieke werking voor elk dier in iedere situatie. Zo mag je niet iedere olie gaan toepassen op je huisdier. Wees hier voorzichtig mee. Als professional weet ik welke hoeveelheid ik mag gaan toepassen. dit is enorm van belang !!  ©Copyright 2017 Melissa De Winter. All rights reserved.