Mariadistel

In de overgang van winter naar lente verandert er veel voor je paard. Verandering van rantsoen, meer beweging, meer insecten en mogelijk allergische reacties en jeuk. Een kruid dat in deze periode van toegevoegde waarde kan zijn is mariadistel.

De mariadistel is een eenjarige of tweejarige plant die van nature voorkomt in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De mariadistel komt ook in Nederland voor en is soms verwilderd. De plant wordt 60-150 centimeter hoog en de bladeren hebben stekels. De mariadistel bloeit in juli en augustus. De zaden worden al eeuwen lang gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals chronische leverkwalen en leveronderhoud.

Reiniging van de lever

Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever. De lever is het grootste orgaan van het paardenlichaam en weegt ongeveer anderhalf procent van het totale lichaamsgewicht van je paard. De lever is zeer goed doorbloed, zorgt voor uitscheiding van gifstoffen en hormonen, breekt eiwitten af, slaat vitaminen op en produceert gal.

- Mariadistel werkt voor een gezonde lever, voor afvoer van afvalstoffen en voor een goede galproductie en -transport. Ook zou Mariadistel een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben wat preventief kan werken tegen hoefbevangenheid.

- Mariadistel wordt veel gebruikt bij paarden en pony's die leiden aan leverschade door een wormbesmetting, of langdurig medicijn gebruik.

Onderzoek naar mariadistel

Mariadistel is al veel onderzocht en de werking van deze plant is al veel bewezen. Bestanddelen van mariadistel werken samen met de lever om de opname van gifstoffen te belemmeren. Mariadistel heeft een anti-oxiderende, anti-inflammatoire en anti-allergische werking.

Hormoonbalans
Het is interessant om te weten dat Mariadistel ook een hoog gehalte linoleum zuur bevat- wel tot 60%. Het is dit zuur dat bewezen heeft succesvol te zijn als hulp, in de regulering van de vrouwelijke hormoon balans, en is beter bekend als actief bestanddeel in Teunisbloem olie.

Mariadistel voor paarden

In de eerste instantie lijkt de medicinale werking van mariadistel misschien beperkt, omdat het voornamelijk op de lever werkt. Maar de lever is ongelooflijk belangrijk voor de algemene gezondheid van een paard. Dit maakt mariadistel tot een waardevol kruid.

Wanneer zou mariadistel van toegevoegde waarde kunnen zijn?

  • Bij de overgang van voornamelijk hooi naar gras
  • Na een wormenkuur of andere medicijnen
  • Als voorjaarskuur om afvalstoffen goed af te voeren
  • Paarden die last hebben van allergieën of insectenbeten

Wenst u meer informatie betreffende zo een kruidenmengeling voor uw huisdier, neem gerust contact op.

Zoals u kan zien op de afbeelding hiernaast, een kruidenmengeling die ik samenstelde, ga ik te werk met mariadistelzaad afgestemd op de situatie van het paard of de hond, of maak ik er poeder van.