Brandnetel

Brandnetel (Latijnse naam: Urtica dioica) wordt vaak als onkruid gezien, de brandnetel is echter rijk aan voedingsmiddelen. 

Waar is brandnetel goed voor?

Brandnetel is enorm gezond! Het kruid is rijk aan mineralen, vitaminen, sporenelementen, essentiële aminozuren, proteïnen en voedingsvezels. Het is dus echt een waardevolle aanvulling op de voeding van je paard. Brandnetel wordt ook gebruikt als medicinaal kruid. Het reinigt darmen en bloed, ondersteunt een goede spijsvertering, weerstand en bloedsomloop en helpt met afvoeren van afvalstoffen. Het is wel een vurig kruid en kan voor sommige mensen en dieren wat heftig zijn.

Brandnetel voor urinewegen en huid van paarden
Brandnetel bevordert het metabolisme, heeft een diuretisch effect (stimuleert urineafvoer). Daarom is het een goede hulp voor ontstekingen van de urinewegen, maar ook bij huidproblemen. Deze zuiverende therapie werkt echter alleen met de gelijktijdige absorptie van voldoende vloeistof. Wat zou geen probleem met ons mensen zijn. Met onze paarden is het een beetje moeilijker. Studies hebben aangetoond dat paarden veel meer drinken uit grote watergevulde bakken dan uit kleine. 

Brandnetel bij artrose

Brandnetel remt de groei van cytokines. Dit zijn boodschappers die de ontsteking en de afbraak van het kraakbeen in het gewricht veroorzaken tijdens artritis en artrose. Zo is de brandnetel een van de weinige remedies die vroeg in het proces van reumatische ziekten kunnen ingrijpen. De meeste antirheumatische geneesmiddelen handelen alleen op de symptomen, maar pakken het oorzakelijk probleem niet aan; brandnetel wel.

Aangezien reumatische aandoeningen gewoonlijk nauw gekoppelt is met de stofwisseling en de spijsvertering (slecht metabolisme en acidose = afzettingen van metabolische afvalproducten / toxinen in de gewrichten) werkt brandnetel veel effectiever: brandnetel bevordert de lympfestroom, waardoor de giftstoffen worden afgevoerd voordat ze in de gewrichten kunnen ophopen en daar voor verzuring en arthrose kunnen zorgen.

Voor medicinale doeleinden worden de verse of gedroogde bladeren (Urticae folium), het gedroogde kruid (Urticae herba) en de gedroogde wortel (Urticae radix) van de brandnetel gebruikt. De belangrijkste ingrediënten van de plant zijn flavonoïden, tannines, acetylcholine, serotonine, calcium, ijzer, siliciumzuur, mierenzuur en chlorofyl.

De brandharen van de plant bevatten ook amines (histamine), acetylcholine, mierenzuur, boterzuur, boterzuur, de wortels zijn rijk aan sterolen, sterylglucosiden, lignanen en tannines. Andere componenten van de brandnetels zijn ook essentiële olie, vitaminen en carotenoïden